İlkut Mühendislik Logo
Zemin İyileştirme ve Güçlendirme Nedir? Haberler Medya Anasayfa
Zemin İyileştirme ve Güçlendirme Nedir?

Zemin İyileştirme ve Güçlendirme Nedir?

Zemin iyileştirme uygulamaları, zeminlerin özelliklerini iyileştirmek amacıyla yapılır. Yeniden yapılandırılma işleminde çeşitli jeoteknik teknikler kullanılır. Kayseri’de satılık lüks konut ve villa projeleriyle inşaat sektöründe marka haline gelen İlkut Mühendislik, zemin iyileştirme ve güçlendirmenin detaylarını anlattı.

Zemin İyileştirme (Güçlendirme) Nasıl Yapılır?

Zemin iyileştirme uygulamaları, deprem sırasında boşluk suyu basıncında oluşabilecek büyük artışları önlemek için yapılır. Bu işlem, toprağın yoğunlaştırılması ve drenaj kapasitesinin iyileştirilmesiyle gerçekleşir. Doğru uygulanıldığında, karmaşık sahaların mühendisliğinde, inşaat takibini kolaylaştırmakta ve geliştirme maliyetlerini azaltmak için kullanılabilir. Zemin iyileştirme uygulamalarının amaçları şöyle sıralanabilir:

  • Üzerine bina, yol gibi yapılar yüklendiğinde, alanın yüzeyinde oluşabilecek aşırı yüklenmeleri önlemek,
  • Temellerin taşıma kapasitesini sağlayabilmek için dolgu ve zeminin kesme mukavemetini güçlendirmek,
  • Sıvılaşmayı önlemek için dolgu kütlesi yoğunluğunu arttırmak için toprak geçirgenliğini iyileştirmek.

Zemin İyileştirme ve Güçlendirme Çalışmaları Nelerdir?

Zemin, gerekli tasarım kriterlerini karşılamadığında zemin iyileştirme çalışmalarından yararlanılır. Zemin iyileştirme için çeşitli teknikler bulunur. Sahaya özgü koşullar ve projenin ihtiyaçları göz önüne alınarak uygun teknik belirlenir. Yöntemler şöyle ayırt edilebilir:

  • Zemin yüzeyinden uygulanan teknikler,
  • Yüzeyin altında belirli bir derinlikte yapılanlar,
  • Yapışkan ya da granüler malzeme gibi işlenebilen malzemeler,
  • İyileştirilecek zemin davranışı,
  • Katkı maddesi.

Zemin İyileştirme ve Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Dolgu Yöntemi: En sık kullanılan yöntemlerden biridir. Zemin daneleri birbirine yaklaştırılarak, aralarındaki hava boşlukları azaltılır.

Doğal Zemin Tabakalarında Kullanılan Yöntemler: Yer altı su kontrolü ya da drenaj gibi hidrolik yöntemler, kompaksiyon teknikleri gibi mekanik yöntemler ve enjeksiyon bu yöntemler arasındadır. İnce daneli zeminlerde su muhtevasını azaltmak için; iri daneli zeminlerde ise sıkıştırma amaçlı uygulanır.

Enjeksiyon Yöntemleri: Zeminin geçirgenliğini azaltmak amaçlanır. Bu işlemde genellikle çimento, bentonit, kireç, asfalt kullanılır.

Zemin İyileştirme Çalışmaları Ne Kadar Sürer?

Bu çalışmaların süresi; uygulama öncesinde yapılan testler, kullanılacak işlem ve sonrasında yapılan kalite kontrollerine göre değişir.