İlkut Mühendislik Logo
Gurbetçiler Kayseri’de Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli? Haberler Medya Anasayfa
Gurbetçiler Kayseri’de Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Gurbetçiler Kayseri’de Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Türkiye sahip olduğu avantajlarıyla gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak istenen ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle yurt dışında çalışan veya orada hayatını sürdüren vatandaşlar birikimlerini Türkiye’de konut ve arsa alarak değerlendiriyor. Peki, gurbetçiler Kayseri’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliler? Kayseri’de satılık lüks konut üretimi yapan İlkut Mühendislik, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’de ya da bu kentte ev alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

Bölge Ev Satın Alma Amacınıza Uygun Mu?

Öncelikle gayrimenkulün hangi amaçla ve nereye yatırım yapmak istendiğine karar verilmelidir. Örneğin; ileriye dönük yatırım veya kira geliri için düşünülebilir. Bunun için ilk aşamada dairenin alınacağı bölgenin konumu detaylı şekilde incelenmeli. “Burası gelişime açık bir semt mi? Çevresinde hangi yatırımlar vardır? Alışveriş merkezleri, okullara ve hastanelere yakın mı? Ulaşım imkânları nasıldır? Yeşillikler içerisinde sessiz bir alan mı? Çok katlı manzaraların görüleceği bir mekân mı?” gibi soruların cevabı bulunduktan sonra adım atılmalı. Unutmamak gerekir ki dairenin değerini belirlemede kendisi kadar çevresindeki donatılar ve imkânlar da etkilidir.

Kira Getirisi Doğru Şekilde Hesaplanmalı?

Konut kira getirisi için alınabilir. Bunun için Türkiye’nin pek çok kenti gibi Kayseri’de yatırım yapak için ideal bir şehirdir. Önemli olan doğru lokasyonu belirlemektir. Kayseri’de kira getirileri hakkında bilgilenmek için satılık evler incelenebilir.

Gerekli Durumlarda Oturma İzni Alınmalı

Türkiye’de hayatını sürdürmek isteyen yabancılar veya gurbetçiler konut satın alarak “oturuma izni alma” fırsatından yararlanabiliyor.

Müteahhit Firması Araştırılmalı

Satılık daire satın almadan önce mutlaka yüklenici firmanın “güvenirliği ve müşteri memnuniyeti” ayrıntılı biçimde analiz edilmeli. Temeli atılmamış konutlarda firmanın geçmiş projelerdeki performansları mercek altına alınmalı. Belediyeden satın alınmak istenen dairenin durumu kontrol edilmeli. Tamamlanan inşaat için kat irtifak tapusu alınmalı. Daireyi satan kişiyle sözleşme yapılarak dairenin hangi malzemelerin kullanılacağı, teslim tarihi ve teslim tarihi geciktiğinde satıcının ödeyeceği cezalar belirlenmeli. Ayrıca sözleşmeye kat irtifakının, kat mülkiyetine dönüştürülmesi koşulu ilave edilmeli. Daha sağlıklı ve ayrıntılı veriler için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurmalı.

Gayrimenkule ilişkin tapu kütüğünde şu sorular çerçevesinde incelemeler yapılabilir: “Gayrimenkul kime veya kimlere aittir? Hisse oranları nasıldır? Üzerinde ipotek ya da kullanım (irtifak) var mı? Yüz ölçümü ne kadardır? Kat irtifakı var mıdır? Kurulmasına engel bir durum söz konusu mu? Bağımsız bölüm tapuda kayıtlı mı? Satışa engel bir yasal karar var mı?”

Ekim Ayında 2 Bin 535 Konut Satışı Yapıldı

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerine göre Ekim 2023’te yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,9 azalarak 2 bin 535 oldu. Ekim ayında yabancılara yapılan konut satışının payı toplam konut satışları içinde yüzde 2,7 olurken; satışlarda ilk sırayı 931 daire satışı ile Antalya aldı. Ekim ayında Türkiye'den Rusya Federasyonu vatandaşları 713 konut satın alırken; bu ülkeyi sırasıyla 235 konut ile İran, 152 konut ile Almanya ve 138 konut ile Ukrayna izledi.